WordPress weboldal készítés 9 lépésben

2023.07.31.

Olvasási idő: 10 perc

WordPress weboldal készítés 9 lépésben

Akár egy éppen induló kisvállalkozás vagy egy már megalapozott cég vagy, amely online jelenlétét szeretné kibővíteni, egy professzionális weboldal elengedhetetlen. A WordPress weboldal készítés az egyik legnépszerűbb választás a sokoldalúsága és testreszabhatósága miatt. Ebben a útmutatóban megmutatom, hogyan készíts egy WordPress alapú weboldalt mindössze kilenc egyszerű lépésben.

1. Szerezz webtárhelyet és domain nevet

A WordPress weboldal készítés első lépése, hogy szerezz webtárhelyet. Habár a WordPress egy ingyenes weboldalépítő, a weboldalad elérhetővé tételéhez szükséged lesz egy webtárhely szolgáltatásra. Ez nagyátlaban éves szinten 10-30 ezer forint körüli összegbe kerül. A legjobb WordPress tárhely szolgáltatások tartalmaznak egy ingyenes domain nevet, valamint egyszerű WordPress telepítést, amivel könnyebbé válik a WordPress weboldal készítése.

Tárhely és domain név vásárlás

Rengeteg cég foglalkozik tárhely és domain szolgáltatással. Ebben a bejegyzésben Magyarország legnépszerűbb tárhely szolgáltatóját, a Tárhely.Eu-t fogom bemutatni.

Navigálj el a WordPress tárhely vásárlás oldalára, majd válassz ki egy csomagot. Ha tanácstalan vagy, válaszd a legnépszerűbbet. Kattints a megrendelés gombra és kövesd végig a folyamatot.

Menet közben lehetőséged van kiválasztani, hogy a előre telepítsék neked a WordPresst, így akár ezen a ponton már előre is dolgozhatsz. 

Ha bármelyik pontnál elakadnál, az ügyfélszolgálat készségesen segít neked.

Második lépés a domain név regisztráció. Ez lesz a weboldalad neve és elérhetősége az interneten.

Sok szempontot érdemes mérlegre helyezni a domain név választásnál. Egyéni vállalkozóként sokan a saját nevüket veszik meg domain név formájában, de ugyanez igaz bármely vállalkozás esetében. Ha van egy vállalkozásod, érdemes azt a nevet megvenni a weboldaladhoz is.

Ha más szempontból közelítenéd meg a dolgot, akkor érdemes egy olyan kifejezés köré építeni, amely a tevékenységedhez kapcsolódik.

A jó domain név kiválasztásakor a következőket érdemes szem előtt tartanod:

 • Minél rövidebb, annál jobb.
 • Kerüld a számokat és a kötőjeleket.
 • Magyar weboldal esetén lehetőleg ne térj el a .hu domain végződéstől.
 • Kerüld a védjeggyel védett neveket és a szerzői jog által védett anyagokat.
 • Győződj meg arról, hogy a domain elérhető.
 • Ne használj olyan szavakat, amiket nehéz kiejteni vagy leírni.

Maga a domain név regisztráció szintén hihetetlenül egyszerű. Nyisd meg az új domain regisztráció oldalt és a keresőbe gépeld be a nevet, amit kiválasztottál. Ha szabad a név, akkor kattints a kosárba gombra, majd a megrendelés leadása gombra, és kövesd végig a folyamatot.

Telepítsd a WordPresst

Most kezdődik az igazi WordPress weboldal készítés. Következő lépésként, hogy el tudd kezdeni a weboldalad felépítését, telepítened kell egy alap WordPresst, amit utána testre tudsz szabni. Ha a tárhely vásárlásnál bepipáltad az előre telepítést, akkor ezt a pontot át is ugorhatod, hiszen már rendelkezésedre áll egy alap. Mindenesetre a következő részt érdemes elolvasni, hogy kicsit többet megtudj a WordPressről.

WordPress telepítés

 1. Először is lépj be a tárhely.eu-n az admin fiókodba, majd, menj tovább a cPanelre.
 2. Görgess le legalulra a Softaculous Apps Installer részhez és ott kattints a WordPressre.
 3. Miután betöltött az oldal, kattints a Telepítés gombra.
 4. Ezután szépen sorban eszközölni kell néhány alapbeállítást:
  1. A szoftver telepítés szekcióban a domain előtti részt állítsd át https-re.
  2. Az oldal beállítások boxban adj nevet és rövid leírást a weboldaladnak.
  3. Az admin fiók boxban adj meg egy felhasználónevet és jelszót. Bármit megadhatsz, de érdemes kerülni az admin szót, hogy elkerüljük a feltörést. E-mail címnek pedig azt add meg, amit rendszeresen használsz.
  4. Végül pedig a nyelvi beállításnál állítsd be a magyart, majd legalul, mielőtt még rányomnál a telepítés gombra, add meg alatta az email címed, így telepítés után kimegy egy levél minden fontos infóról. Ezt a levelet érdemes elmenteni ha később szükség lenne rá. (A többi beállítással nem kell foglalkozni, mert bővítményeket és témát később állítunk majd be az admin felületen.

Készen is vagyunk! Sikeresen telepítetted a WordPress motort a weboldaladhoz. Ezután az adminisztrátori, röviden admin felületre fogunk belépni, hogy elkezdjük az igazi munkát!

2. Találj és telepíts egy WordPress sablont

A WordPress világában a sablon határozza meg, hogy hogyan nézzen ki a weboldalad, valamint hogy milyen funkciókkal és lehetőségekkel rendelkezzen alapértelmezésben. Ezerféle sablon közül választhatsz, olyan helyekről, mint a ThemeForest, ahol böngészheted és megvásárolhatod a prémium sablonokat, ezért érdemes ebbe időt fektetni az elején, hogy megtaláld azt, ami leginkább megfelel a létrehozni kívánt weboldalnak. Ha megtaláltad az igényeidnek legmegfelelőbb sablont, vedd meg, majd töltsd le a sablon fájlokat.

Ettől függetlenül ingyenes sablonokat is használhatsz, azonban ezek általában több munkát igényelnek, így hosszú távon érdemesebb lehet befektetni egy jól megtervezett prémium sablonba.

Így telepíthetsz egy prémium WordPress sablont:

 • Jelentkezz be a WordPress vezérlőpultba (domainneved.hu/wp-admin).
 • A bal oldali panelről válaszd ki az “Megjelenés” lehetőséget, majd a “Sablon” almenüt.
 • Kattints a lap tetején található “Új hozzáadása” lehetőségre.
 • Válaszd ki az “Sablont feltöltése” lehetőséget.
 • Kattints a “Böngészés” gombra, és keresd meg a sablon fájlokat tartalmazó tömörített fájlt, amit vásárlás után letöltöttél.
 • Válaszd ki az “Telepítés” lehetőséget, majd kattints az “Aktiválás”  gombra és kész.

3. Telepíts bővítményeket

Miután telepítetted a sablont, a következő lépés, hogy telepítsd és aktiváld az összes szükséges bővítményt, amelyek segítik a WordPress extra funkcionalitását. A sablonoddal együtt érkező bővítményeken kívül ezerféle bővítmény közül választhatsz, a weboldalad biztonságának növelésétől kezdve, az élő chat hozzáadásán keresztül, az oldal szerkesztőjének átalakításáig. A rengeteg lehetőség ne részegítsen meg, próbáld korlátozni a bővítmények számát, mert a túl sok bővítmény lelassíthatja a weboldaladat vagy előfordulhat, hogy egyik másik bővítmény összakad és nem működeknek rendesen.

A következő bővítményeket például érdemes telepíteni minden vállalkozás weboldalához:

 • Yoast SEO: Ez a bővítmény segít optimalizálni az oldalaidat és bejegyzéseidet a keresőmotorok számára.
 • Google Analytics: Nyomonköveti a weboldalad látogatóid tevékenységét.
 • Jetpack: Ez a bővítmény biztonsági, karbantartási és teljesítmény javításokat nyújt a weboldaladhoz.
 • Akismet: Megvédi a weboldaladat a spam kommentektől.
 • Elementor: Ez egy oldalszerkesztő bővítmény, amit arra tudsz használni, hogy az testreszabd a weboldalad megjelenését.

Így telepítheted a WordPress bővítményeket:

 • A WordPress vezérlőpultról válaszd ki a “Bővítmények” lehetőséget a bal oldali függőleges menüből.
 • Kattints az “Új hozzáadása” lehetőségre a lenyíló menüből.
 • Írd be a telepíteni kívánt bővítmény nevét.
 • Kattints a “Telepítés” gombra, majd kattints az “Aktiválás” gombra.

4. WordPress weboldal készítés demó tartalommal (opcionális)

Ha prémium sablont választottál, importálnod kell a sablon demó tartalmát. A demó tartalom nélkül az oldaladat sokkal nehezebb lesz felépíteni, mivel hiányozni fognak a sablonhoz tartozó bővítmények és stílusok.

A demó tartalom importálásának folyamata a sablontól függ. Gyakran a sablon telepítése után látni fogsz egy fület a bal oldali függőleges menüben a sablon saját nevével. Általában itt található a demó tartalom. Ha nem találod ott, nézd meg a sablon dokumentációját a demó tartalom importálásáról, amely általában a sablonfájlok között található (attól a szolgáltatótól, ahol megvásároltad).

5. Állítsd be a WordPress alapokat

Mielőtt nekilátsz az oldalak testreszabásának és a tartalom létrehozásának, be kell állítanod az alapokat, például a kezdőoldalt és a blogbejegyzéseid oldalát, valamint a weboldalad nevét, jelmondatát és az oldalikont.

Ezeket az alapbeállításokat biztosan el kell végezned:

 • Logó: Menj a “Megjelenés” > “Testreszabás” > “Azonosító” > “Logó cseréje” lehetőségekre, majd tölts fel egy logót.
 • Weboldal címe: Menj a “Megjelenés” > “Testreszabás” > “Azonosító” > írd be a weboldal címét (vagyis a vállalkozás nevét).
 • Jelmondat: Menj a “Megjelenés” > “Testreszabás” > “Azonosító” > írj be egy jelmondatot (vagy egyszerűen töröld a WordPress alapértelmezett jelmondatát).
 • Oldalikon: Menj a “Megjelenés” > “Testreszabás” > “Azonosító” > a “Weboldal ikon” alatt kattints a “Kép cseréje” lehetőségre, majd tölts fel egy képet, amit megjelenítenél weboldal ikonként (faviconként).
 • Kezdőlap: Menj a “Megjelenés” > “Testreszabás” > “Kezdőlap beállítások” menübe és válaszd ki azt az oldalt, amit kezdőlapként szeretnél használni.
 • Blog: Menj a “Megjelenés” > “Testreszabás” > “Kezdőlap beállítások” menübe és a “Bejegyzések oldala” alatt válaszd ki azt az oldalt, amit blog oldalként szeretnél használni.
 • Permalink beállítások: Menj a “Beállítások” > “Permalink” menüpontba, majd válaszd ki a kívánt struktúrát (javasolt a “bejegyzésnév“), majd mentsd el a változtatásokat.

6. Hozz létre oldalakat

Most jött el az idő, hogy elkezd létrehozni az oldalaidat, amelyekből a weboldal felépül. Egy átlagos vállalkozás weboldala több aloldalból szokott felépülni, úgy mint a főoldal, szolgáltatások, árak, rólunk és kapcsolat. A WordPressben minden olyan oldal, ami nem blogbejegyzés (vagy cikk), oldalnak számít.

Így hozd létre és szabd testre az oldalakat WordPressben:

 • A WordPress vezérlőpultjáról menj a “Oldalak” menüpontra a bal oldali függőleges menüből.
 • Új oldal létrehozásához kattints az “Új hozzáadása” lehetőségre.
 • Meglévő oldal testreszabásához menj a “Minden oldal” menüpontra, majd válassz ki egy oldalt a listából, majd kattints az “Szerkesztés” gombra.
 • Ha telepítettél egy oldalszerkesztő bővítményt, válaszd ki a szerkesztési lehetőséget az oldal tetején (például “Szerkesztés az Elementorral“).
 • Írj az oldalakra vonatkozó szöveget és szabd testre a kinézetet.
 • Amikor készen vagy, kattints a közzététel gombra.
 • Ismételd meg ezeket a lépéseket a többi oldal létrehozásához.

7. Hozd létre a menüdet

Most, hogy létrehoztad az oldalaidat, hozd létre és konfiguráld a menüdet. Ez határozza meg, hogy hogyan navigálnak a látogatók az oldaladon, és attól függően, hogy milyen sablont használsz, lehet több menüd (például egy felső menü és egy alsó menü).

Így konfiguráld az oldal menüjét:

 • A vezérlőpultról menj a “Megjelenés” > “Menük” menüpontra.
 • Ahhoz, hogy oldalakat adhass a menühöz, válaszd ki az oldalakat a bal oldali listából és add hozzá a menühöz.
 • Kattints és tartsd lenyomva az oldalakat, hogy át tudd rendezni a menüt, vagy hogy almenüket hozhass létre.
 • Kattints a változtatások mentése gombra.

Miután létrehoztad a menüt, görgess le a menü beállításaihoz ugyanazon az oldalon, és keresd meg a “Menü megjelenítése” részt. A “Főmenü” mellett jelöld be a négyzetet. Ezzel a menüt főmenünek állítod be, ami a weboldal fejlécében jelenik majd meg.

8. Írd meg az első blogbejegyzésed (nem kötelező)

A WordPress weboldal készítés sok esetben magában foglalja a blog oldalt is. A weboldalak mellett sok vállalkozás dönt úgy, hogy blogbejegyzéseket is létrehoz, hogy ezzel is javítsák az esélyüket a Google-ban való könnyebb megtalálásra. Egy blogbejegyzés írásához menj a “Bejegyzések” menüpontra a bal oldali függőleges menüben, majd kattints az “Új hozzáadása” lehetőségre. Innen szerkesztheted a blogbejegyzést pont ugyanúgy, ahogy egy oldalt szerkesztenél. Az oldalak és bejegyzések közötti egyik különbség az, hogy a blogbejegyzés közzétételét be tudod ütemezni egy későbbi időpontra.

Így hozz létre egy blogbejegyzést a WordPressben:

 • Válaszd ki a “Bejegyzések” menüt a vezérlőpult bal oldalán, majd kattints az “Új hozzáadása” lehetőségre.
 • Írd be a bejegyzés címét.
 • Válaszd ki a kategóriát, amibe szeretnéd tenni.
 • Írd meg a tartalmat.
 • Amikor készen vagy, kattints a közzététel gombra.

Fontos megjegyezni, hogy ha nem látod a blogbejegyzéseidet az oldaladon, akkor ellenőrizd le, hogy az oldaladon a WordPress megfelelően jelölted-e be a blogoldalt. Ehhez menj a “Megjelenés” > “Testreszabás” > “Kezdőlap beállítások” menüpontra. Itt találod meg a “Bejegyzések oldala” lehetőséget, és itt kell kiválasztanod azt az oldalt, amit be akarsz állítani blogként.

9. Marketingeld az oldaladat

Végül, de nem utolsósorban, tervezd meg a weboldalad marketingjét. Egy weboldal az nem egy “építsd meg és jönni fognak” jellegű dolog. Azok a vállalkozások, amelyeket az emberek online találnak meg, ők azok, akik befektettek különböző marketing stratégiákba, ezzel láthatóvá és könnyen megtalálhatóvá tették magukat az interneten, így növelve az oldalra érkező látogatók számát.

Íme néhány a leginkább hatékony módszerek közül az oldalad marketingjére:

 • Használd a Google Search Console-t, így adva a keresőmotor tudtára, hogy létezik az oldalad, és szeretnéd, hogy megjelenítse a találati listákban.
 • Hozz létre közösségi média fiókokat a vállalkozásod és weboldalad számára, és helyezd el a linkeket a bejegyzéseidben (például egy Facebook üzleti oldal vagy egy Instagram fiók).
 • Hozz létre egy Google My Business fiókot, hogy helyi keresésekben is megtaláljanak.
 • Helyezd el a weboldalad URL-címét az e-mail aláírásodban, névjegykártyáidon és minden online vagy offline helyen, ami hozzád köthető.

A weboldalad marketingjének a legjobb módja az, ha többféle stratégiát is alkalmazol, így maximális elérhetőséget biztosítva az oldaladnak és a legjobb esélyeket a megtalálására az interneten.

A WordPress előnyei

A WordPress weboldal készítés hihetetlen mértékű, az internetes weboldalak több mint 43%-át a WordPress teszi ki. Népszerűségének oka, hogy könnyen felhasználható weboldalak, blogok, összetett portálok, vállalati weboldalak és alkalmazások létrehozására, hatalmas rugalmassággal és testreszabási lehetőségekkel. A WordPress.org szoftver ingyenes és nyílt forráskódú, ami minden programozó álma. A WordPresst egy nagy fejlesztői és felhasználói közösség támogatja, akik mindig új bővítményeket, widgeteket, témákat és más értékes dolgokat hoznak létre az élmény kiegészítésére.

Forrás

Tetszett ez a poszt? Nyomj egy lájkot! Oszd meg!

Facebook
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Email

Ne maradj le a legújabb posztokról, iratkozz fel!

vmi reklám magamról h kérjen ajánlatot

Értékesítés központú weboldalak készítése

Egy vállalkozás életében az online jelenlét kulcsfontosságú. A weboldalak a 2. leginkább használt marketing eszközök a közösségi média után. Gondolj úgy a weboldaladra, mint egy nyughatatlan értékesítői munkatársra. Az én mesterségem ennek a megteremtése.

rólam oldal amikor kész lesz

Még több tudásra szomjazol? Nézd meg ezeket!

Scroll to Top

vmi reklám magamról h kérjen ajánlatot

Értékesítés központú weboldalak készítése

Egy vállalkozás életében az online jelenlét kulcsfontosságú. A weboldalak a 2. leginkább használt marketing eszközök a közösségi média után. Gondolj úgy a weboldaladra, mint egy nyughatatlan értékesítői munkatársra. Az én mesterségem ennek a megteremtése.